Ero ominaislämpö ja lämpökapasiteettiErityiset Heat vs Heat Capacity

Ei ole yllättävää, miksi monet ovat hämmentyneitä välillä 'ominaislämpö' ja 'lämpökapasiteetti.' Se johtuu siitä, että kun etsiä 'ominaislämpö' online resursseja, kuten Wikipedia, sinä 'll automaattisesti ohjataan sivun' lämpökapasiteetti. 'No' lämpökapasiteetti 'tai' lämpökapasiteetti 'on täysin tunnettu' erityiset lämpökapasiteetti ', joka vain lisää sekavuutta. määritelmän mukaan nämä kaksi ovat hyvin samankaltaisia. on kuitenkin olemassa' on vain ylimääräinen muuttuja sisällytetään ominaislämpö, ​​joka tekee sen eroavat hieman verrattuna lämpökapasiteetti.

Kun puhutaan 'lämpökapasiteetti' (jossa on tunnus 'C'), se on todella lämpöä tarvitaan ainetta 's lämpötila muuttaa yhdellä asteella. Tämä siis osoittaa, että se on sovellettavissa tahansa asiasta. 'lämpö kapasiteetti' on suhde lämmönsiirto 'Q' muuttaa lämpötilan '? t.' in kaavamaista ilme, se on C = Q /? T. sen SI-yksikkö merkintä, se käyttää energian yksiköitä / aste (energia astetta kohden). Se ilmaistaan ​​suhteena joulea (symboli 'J' joka tarkoittaa arvon energia) Kelvin (symboli 'K', joka tarkoittaa arvon absoluuttinen lämpötila) C = J / K. kemia, kuitenkin, ne käyttävät molaarinen lämpökapasiteetti Cmol, joka vain lisää mol muuttuja yhtälössä Cmol = J / mol. K.

Toisaalta, 'ominaislämpö' kuulostaa samanlainen lämpökapasiteetin suhteen määritelmän mutta entinen viittaa tarvittavan lämmön säätämiseksi lämpötilaan yhden yksikön aineen 'massan yhden asteen. Siinä hyödynnetään energiaa / massa / astetta yksiköitä. C = J / kg. K. täällä, kg (kilogramma) on massan yksikkö mukana yhtälössä.Mitä fysikaaliset ominaisuudet, 'lämpökapasiteetti' on laaja muuttuja, koska määrä tiettyä asia on suoraan verrannollinen sen lämpökapasiteetti. Tämä tarkoittaa, että isompi asia, sitä suurempi on sen tuloksena lämpökapasiteetti (eli 2x asia antaa sinulle 2x lämpökapasiteetti). Sen sijaan 'ominaislämpö' on intensiivinen muuttuja, mikä tarkoittaa määrite kuuluvan tiettyyn aineeseen eikä mitään asiaa yleensä. Tämä tekee siitä helpompaa tutkijoiden ja muiden ammattilaisten tehdä kokeita käyttäen intensiivisen muuttujaa.

Yhteenveto:

1. 'Heat kapasiteetti' on laaja muuttuja, kun 'erityinen lämpö' on intensiivinen muuttuja.
2. 'Ominaislämpö' on massan yksikkö sen yhtälön suosittelema kansainvälisten mittauksen.
3. 'Ominaislämpö' sopii paremmin käytettäväksi teoreettisen ja kokeellisen toimintoja.