Ero höyrystyminen ja Haihtuminen Höyrystyminen vs Haihtuminen

Höyrystyminen on siirtymävaihe elementtiä tai yhdistettä kiinteän faasin tai nestefaasista kaasufaasin. Se voi viitata myös fyysiseen tuhoutuu esineen vuoksi kuumuudelle. Se on prosessi, jossa kohdistetaan lämpöä muuttaa jotain kiinteää tai nestemäistä kaasua. Se muuttaa väliä yhdestä tilasta tai vaihe toiseen muuttamatta sen kemiallista koostumusta.

Höyrystyminen on kolmenlaisia:

Kiehuvaa, jolloin siirtyminen nestefaasista kaasufaasiin tapahtuu tai sen yläpuolella kiehumispisteen, ja se tapahtuu pinnan alla.
Sublimaatio, jolloin siirtyminen kiinteästä faasista kaasufaasiin tapahtuu ilman kulkee nestefaasin, ja se tapahtuu lämpötiloissa ja paineissa alle kolmoispisteen aineen.
Haihduttamalla, jolloin siirtyminen nestefaasista kaasufaasiin tapahtuu alle kiehumislämpötila tietyssä paineessa, ja se tapahtuu pinnalla.

Haihduttamalla, on siis eräänlainen höyrystyminen nestettä kaasun pinnalla. Se on osa veden kiertokulussa jossa aurinkoenergian aiheuttaa veden haihtuminen valtamerien, merien ja muihin vesistöihin sekä kosteutta maaperään. Kun vesi altistuu ilmaan, nestemolekyylejä muuttuvat höyryä ja nousevat muodostaa pilvet missä niitä kertynyt niin kauan, että ne vapautuvat takaisin maahan vetenä.

Nestemolekyylejä on sijaittava lähellä pintaa, joka etenee oikeaan suuntaan, ja on riittävästi liike-energiaa niiden haihtua. Koska vain pieni määrä molekyylejä on näistä tekijöistä, haihtumisnopeus on rajoitettua.

Lämpö, ​​kosteus, ja ilmavirrat ovat keskeisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa haihtumisnopeus. Korkeammat lämpötilat lisäävät nopeammin haihtuminen, ja pyykki kuivuu nopeammin pyykkinarulla, jos se on tuulinen. Alhainen kosteus aiheuttaa myös nestettä haihtuu nopeammin.Seuraavat voimat myös tärkeä rooli prosessissa haihtuminen:

Paine. Jos on vähemmän rasituksessa pinnalla, haihtuminen tapahtuu nopeammin.
Pinta-ala. Aineet, joiden suuria pintoja haihtua nopeammin, koska enemmän pinta molekyylit pystyvät pakenemaan.
Lämpötila. Mitä korkeampi lämpötila ja keskimääräinen kineettinen energia molekyylejä, sitä nopeammin haihduttamalla.
Tiheys. Neste haihtuu hitaasti suurempi tiheys.

Aine niin ikään haihtuu hitaasti, jos ilmassa on jo korkea pitoisuus mainittua ainetta tai jos on muita aineita ilmassa.

Yhteenveto:

1. höyrystyminen on siirtymävaihe elementtiä tai yhdistettä kiinteän faasin tai nestemäisen faasin kaasuksi vaiheessa, kun haihtuminen on eräänlainen höyrystymisen, jolloin siirtyminen nestefaasista kaasufaasissa tapahtuu alle kiehumislämpötila tietyllä paine, ja se tapahtuu pinnalla.
2. höyrystyminen muuttaa vaihe tai olomuoto kiinteästä tai nestemäisestä kaasun kun haihtumista muuttaa nestemäinen olomuoto kaasuksi.