Ero Gliooma ja GlioblastoomaGliooma vs Glioblastooma

Johdanto:

Aivokasvain on monimutkaisin syöpä kaikista koska sen sijainti kaikkein monimutkainen elin, aivoihin. Gliooma ja Glioblastooma on kaksi erilaista aivokasvaimia. Nämä kasvaimet syntyvät aivokudokseen ja yleensä ilmaantuvat viides tai kuudes elinvuosikymmenen. Niitä kutsutaan myös ensisijainen aivokasvaimia, eli ei toissijainen muita syövän kehon ja ovat yleisimmin esiintyvä verrattuna muihin aivojen kasvaimia.

Ero alkuperä:

Gliooma osuus 80% aivokasvainten ja syntyy gliasoluihin, tyyppi sidekudoksen aivojen soluja. Se on jaoteltu kolmeen ryhmään sen mukaan, minkä tyyppisiä soluja, jotka se jakaa ominaisuuksia. Gliooma voitaisiin johtuvat astrosyytit (tähden muotoinen solut johtavat aivojen toimintaa), oligodendrosyytit (muodostaen suojakerroksen noin hermosolut) tai ependyymisoluissa (vuorausseiniä nestettä tilojen aivoissa). Tämä myös erottaa sen huono laatu tai hyvänlaatuinen gliooma ja korkealaatuista tai pahanlaatuinen (syöpä) gliooma. 30% näistä gliooma ovat pahanlaatuisia.

Glioblastooma on yleisin kaikista pahanlaatuisia kasvaimia aivoissa. Itse asiassa se on todettu olevan erittäin syöpä sisältää erittäin korkea verenkiertoa ja sisältää kuolleen kudoksen ja kystinen kudosta. Koska sen useita muotoja, se kutsutaan myös glioblastoma multiforme (GBM). Se johtuu tähden muotoinen aivoissa nimeltään astrosyytit. Arvosana IV kasvaimen tyyppi, jotka johtuvat mm astrosyytit joka on infiltratiivinen ja erilaistumaton muista normaaleista soluista kutsutaan Glioblastoma.

Ero ilmentymä:Oireita aivokasvain syntyvät kohonnutta kallonsisäistä painetta kasvun myötä koko kasvain painamalla ympäröivään normaaliin aivokudokseen. Gliooma esittelee päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, kouristukset tai aivohermo häiriö riippuen hermo puristetaan. Sen sijainti selkäytimessä tuottaa oireita kuten kipua, heikkoutta ja tunnottomuutta raajoissa.

Glioblastooma tuottaa myös päänsärky, pahoinvointi, oksentelu. Sen sijainti aivoissa se voi myös aiheuttaa hemi halvaus (heikkous puolet rungon), kouristukset, muistin tai puhevamma ja näköhäiriöt. Se on todettu olevan yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Ero ennuste:

Gliooma vaikkakin on hitaasti etenevä kasvain; sen ennuste ei ole kovin hyvä. Ei ole parannuskeinoa ja ainoa tavoite hoito on alentaa sen kasvua ja hallita oireita. Eloonjäämisaste alkaen, kun diagnoosi on keskimäärin 12 kuukautta, mutta parempi hoitomuodot tulossa mediaani selviytymisen jopa 11-12 vuosi nähty. Jälleen elinajanodote riippuu siitä, onko kasvain on hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen jälkimmäisen kuljettavat vähemmän vuotta selviytymisen.

Glioblastooma on nopeasti kasvava kasvain eloonjäämisprosentti 3-5 kuukautta alkaen, kun diagnoosi jos ne jätetään hoitamatta. Mutta, kirurgisen poiston jälkeen eloonjäämisprosentti 1 C 2 vuotta on havaittu. Vuodet selviytymisen vähentää iän myötä. 10% tapauksista eloonjäämisprosentti 5 vuoden on myös nähty.

Yhteenveto: