Stilling: ovs0

Rope Making With Lin u0026 Hemp

 

Rope Making History

De tidligste skildringene av taubruk har blitt funnet i spanske grotemålninger som er over 20.000 år gamle. Museer har egyptiske tau fra 2600 B.C. og tau båret av romerske soldater. Inkaene i Peru dype taubroer over fjellkjellene og brukte knyttede tau for telling og beregning. Seagoing fartøy i seilens alder brukte store mengder tau for rigging, samt for å lette dekksikkerhet og docking.

Hør og hamp

Hørfibre er naturlig myke med satinglans, mens hampefibre er mye grovere. Begge plantefibrene er sterke og fleksible, varme- og solbeskyttelsesbestandige og har god motstand mot slitasje og slitasje. Mikroorganismer funnet i vann vil til slutt rote tov laget av lin og hamp, men prosessen er en gradvis. Den romerske historikeren Plinius nevner bruken av lin i tauverk, mens hamp har blitt brukt som taumateriale i 12.000 år.

Hamp i Amerika

I 1611 ble kolonistene i Jamestown, Virginia formelt beordret å heve hamp i kolonien. Hamp ble senere introdusert i Massachusetts for å støtte skipsbyggingsindustrien, som begynte i landsbyen Salem i 1629. Balansert hamp og lin ble brakt til store åpne marker som tjente som tauverksted i de tidligste dager. Balene ble kuttet opp og hampen eller linen ble gjennomvåt (rettet) og slått (skutt) for å rense fibrene. Fibrene ble deretter kjørt gjennom brett som var dekket av metallspiker (hatchel) for å trekke fibrene i lange, rette tråder som forberedelse til spinn.

Spinning og strandforming

Tråden dannet av lin eller hamp ble deretter spunnet sammen i garn. Den tidligste spinningen ble gjort for hånd. Spinneren ville holde fibrene rundt midjen og gå bakover når spinnhjulet roterte, forsiktig trekke på fibrene til de spunnet sammen. Tilsvarende ble seks eller flere garn snoet sammen for å danne en streng. Garnene ble festet til kroker på en formemaskin. Etter hvert som krokene roterte, ble trådene vridd i strenger.

Fra strenger til tau (turen)

Tre eller fire tråder ble vridd sammen for å lage et tau. Strengene ble festet til tre kroker som dreide seg om en stasjonær kappe, og vri strenger i motsatte retninger. En riflet kjegle, kalt en topp, ble plassert mellom strengene mens de vred for å holde vridningen stram og jevn. I den andre enden beveget en enkelt revolverkrok (Traveller) sakte mot jacka da strengene ble vridd inn i det kortere tauet. Rope turer stammer fra middelalderbritene, slik at garnene kan bli strukket for å lage lengre tau. I 1850 var spinningsmøller og taufabrikker drevet av damp vanlig i både Storbritannia og Amerika. I dag er tauene vanligvis laget av kunstfibrer som nylon og polypropylen. Selv om tauene er laget av naturlig fiber og rottesistent, har de moderne tauene en tendens til å forverres i sterkt sollys og smelter ved lavere temperatur enn sine naturlige motstykker. Et marked eksisterer fortsatt for tau av hamp (Cannabis sativus) og lin (Linum usitatissimum).

----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------