Stilling: ovs0 > Rune Torkildsen >

Forskjellen mellom X86 og X64

x86 er en veldig gammel teknologi som startet med 8086 familien av prosessorer. Det har nå utviklet seg til x86-32-versjon som er den vanligste versjonen og dens etterfølger den x86-64 eller mer kjent som x64. Flyttingen gradvis overgang til x64 har startet ganske tidlig mens det ennå var ingen store ulemper sett i PC-markedet. Dette er fordi det første markedet til å oppleve problemer knyttet til x86 var de som kjører high end servere.
kjøre et system som har 32bit arkitektur betyr at du alltid begrenset til hva 32bits kan vise til. i dette tilfellet stammet problemet fra minnet. Et 32bit lang peker kunne bare peke til maksimalt fire. 2billion adresser som er omtrent 4 GB minne. Som sådan kan det bare tildele opp til 4 GB minne til et bestemt program, selv om den har 16 GB tilgjengelig minne. Denne begrensningen aldri kan være et problem for et hjem oppsett, men i en server miljø, presenterer det et stort problem. derfor x64 prosessorer virket svært tidlig for forbrukerne. den x64 arkitektur fortsatt følger hva x86 har, men det bedrer på det ved å ha 64bits i hver adresse. Dette betyr at minnekapasiteten til x64 arkitekturen er kvadratet av fire. 2billion, som for nå er en ufattelig mengde minne. Det kombinert med visse forbedringer gjør x64 arkitekturen en absolutt flott prosessor å erstatte sin forgjenger.
problemet med x64 er at programvaren for det er egentlig ikke der ennå. Selv om det er allerede operativsystemer som forsøker å dra nytte av x64 arkitekturen, de fleste gjør ikke, og det er enda noen som ikke vil kjøre på en x64 OS. Til slutt vil programvaren er ment for x64 arkitektur kommer og alle 32bit maskinvare og programvare ville bli foreldet. Men for nå, er det x64 arkitekturen fortsatt plages av programvare kompatibilitetsproblemer som begrenser dens appell til publikum.
den siste funksjonen i x64 arkitekturen er dets absolutte bakoverkompatibilitet med x86. slik at selv om prosessoren er x64, ville ikke brukeren merke noen forskjell så lenge OS er 32bit. dette kan være bra siden når programvaren kommer, vil du bare trenger å oppdatere OS og programvare siden maskinvaren er allerede der.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------