Stilling: ovs0 > Vivian Blikom >

Forskjellen mellom Erikson og Freud

Erikson og Freud er to navn som man ikke kan gå glipp av mens du snakker om psykologi. Sigmund Freud kalles far av psykologi. Gjelder teorier, er Freud kjent for sin psykoseksuell teori, og Erikson er kjent for sin psykososiale teori.
Selv om begge trodde at personlighet utvikler seg i en rekke forhåndsbestemte stadier, både av dem har ulike forklaringer.
Mens Freud basert sin teori på sex, Erikson ga ikke mye vekt på den seksuelle stasjonen av en privatperson. På den annen side, fokuserte Erikson på identitet.
Freud mente at et individs identitet utvikles i ungdomsårene. Erikson mente imidlertid at et individs identitet utvikles og utviklet seg gjennom en persons liv. i motsetning til Freuds tanker om at modningen hadde en viktig rolle, plassert Erikson mer vekt på de kulturelle krav til et barn Freuds psykoseksuell teori snakker om ulike stadier i utviklingen som: Oral stadium, anal region, falliske fasen, fase av ventetid, genital Stage. Eriksons psykososiale teori også snakket om forskjellige stadier som: Trust vs mistillit, Autonomy vs Tvil, Initiative vs Skyldfølelse, Industri vs underlegenhet, identitet vs Role Confusion, Intimacy vs Isolasjon, Generativity vs Stagnasjon og integritet vs Fortvilelse.
Ifølge Oral scenen, (fra fødsel til ett år ), et barns primære kilde til nytelse er gjennom munnen ved å suge, smake, og spise. Erickson sier at det er en periode ( Trust vs mistillit ) når barn prøver å lære å tillit og mistillit deres omsorgspersoner. I Anal scenen ( 1 til 3 år ), får et barn en følelse av mestring ved å kontrollere tarmen og blæren bevegelser. Sier imidlertid Erikson det er en periode ( Autonomy vs Doubt ) når barn utvikler selv- tilstrekkelighet ved å styre aktiviteter som spising, toalett opplæring, og snakker.
i den neste fasen av Freuds falliske stadiet ( 3-6 år ), fokuserer libido energi på kjønnsorganene, og de begynner å identifisere seg med sin homofile foreldre. å Erikson, er det imidlertid en periode med Initiativ vs Skyldfølelse hvor et barn begynner å ta mer kontroll over sitt miljø.
I alderen 7 til 11 år, sier Freuds Latent Periode at libido energien undertrykkes og barn fokusere mer på skole, hobbyer og venner. Erikson Industry vs mindreverdighetskompleks scenen sier at en barnet utvikler en følelse av kompetanse.
Kommer til oppvekst scenen, sier Freuds Genital Stage at det er en periode når barn ser for romantiske forhold. Motsatt Erikson identitet vs Role scenen sier at det er en periode hvor barnet utvikler en personlig identitet.
I voksen alder, heter Freud bare snakker om en enkelt scene Genital Stage som han sier ville vare hele livet. har imidlertid Erikson delt dette voksenlivet stadiet i tre. Intimacy vs Isolasjon er en scene når en voksen utforsker romantikk. den Generativity vs Stagnasjon scenen er når middelaldrende voksne har en følelse av samfunnet, og Integrity vs Despair scene snakker om eldre voksne.
Oppsummering :
en Freud er kjent for sin psykoseksuell teori, og Erikson er kjent for sin psykososiale teori.
to. motsetning Freuds tanker om at modningen hadde en viktig rolle, plassert Erikson mer vekt på de kulturelle krav til et barn.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------