Stilling: ovs0 > Øyvind Boreg >

Forskjellen mellom sigd celle hemoglobin og normal hemoglobin

Hvert år blir barn og voksne med diagnosen blodbårne sykdommer. En av de mest fatale typene er leukemi som allerede er en type kreft. Noen av disse blod sykdommer arves fra defekte gener, mens andre er på grunn av mangel på næringsstoffer, som for eksempel jern, som igjen kan føre til IDA eller jernmangel.
Sigdcelleanemi forekommer hos noen mennesker rundt om i verden, spesielt til den afrikanske rase. Hvert år blir tusenvis av barn diagnostisert med det i U. S. Og Canada. Det er ikke en dødelig sykdom, men snarere en overkommelig en. Er imidlertid tidlig diagnose bedre å forebygge ytterligere komplikasjoner.
I SCD, eller sigd celle sykdom, kan hemoglobin i cellene være enten normal eller kan føre til at cellen blir sigdformet som kan kalles sigdcelle hemoglobin. La oss prøve å finne ut forskjellene mellom normal hemoglobin og sigd celle hemoglobin.
Normal RBCs er rund i formen eller plate -formet, mens sigd cellene er formet som en halvmåne eller halvmåne form. Når disse cellene gå og flyt inn i blodet, normale røde blodceller som inneholder normal hemoglobin trekk i en meget smidig måte. Men når sigd celler flytte inn i blodet, forårsaker denne en trafikkork som blokkerer blodstrømmen i retur. den sigdcelle hemoglobin vanligvis danne tråder som forårsaker sickling formen RBCs eller røde blodceller Når dette skjer, vil sigd cellene føre sigdcelleanemi som vi alle vet, i anemi,. det er et redusert antall RBCs. Dette fører til anemi siden det er lite normalt hemoglobin som frakter oksygen fra lungene til resten av kroppen. Så symptomer som tretthet og søvnighet kan forekomme hos barnet.
RBCs er produsert i beinmargen og blir erstattet i kroppen hver tredje måned. Dette er i tilfelle av normale RBCs. Men i SCD, erstattes raskt ved ca 10-20 dager bare. beinmargen har store vanskeligheter med å produsere røde blodlegemer.
SCD og sigdcelleanemi er arvet fra sine foreldre som er bærere. Disse transportørene som arvet den ha en sickled egenskap som er forskjellig fra sigdcelleanemi. Når noen er bærer eller har sickled egenskap, vil han eller hun ikke bli rammet av sykdommen. Men hvis det er gått videre gjennom et barn, han eller hun vil manifestere symptomene. Det vil alltid være en 25 prosent sjanse eller en av 4 sjanse for barnet å ha denne sykdommen hvis begge foreldrene har det. Dessuten vil 50 prosent eller 2 av 4 barn være bærere, og de siste 25 prosent vil vokse. normalt
Denne sykdommen er livslang og er alltid håndterbar
Oppsummering :
en normal RBCs er rund i formen eller plate -formet, mens sigd celler er formet som en halvmåne eller halvmåne form.
to. Normal hemoglobin vil forårsake glatt renn av RBCs i blodet mens sickled -form hemoglobin vil føre til en trafikkork i blodet.
tre. I normale RBCs, benmargen vil gjenskape det hver 3. måned, mens i sigdformet, tar det 10-20 dager bare.
4. sigdformet hemoglobin er arvet fra begge foreldre som har det.
----------------------------------
Forholde Artikkelen:
----------------------------------